Eno Akkal

PicturePeople (1 van 2)Ik ben vierde generatie Nederlander van Indiase origine en heb Economie gestudeerd. Na mijn studie ben ik werkzaam geweest bij zowel beursgenoteerde als MKB bedrijven.

In de laatste 15 jaar van mijn carrière ben ik een breed georiënteerde CFO geweest en heb me gespecialiseerd in het gezond maken van verlieslatende bedrijven (turnaround management).  Ik heb veel kennis en ervaring opgedaan binnen alle aspecten van een bedrijf waaronder  Marketing & Sales, Inkoop, ICT, Operations en uiteraard Finance.  Ik heb samengewerkt met consultancy bureaus als AT Kearney, McKinsey, PWC, KPMG, Accenture e.a.

Een voorbeeld van mijn brede visie blijkt uit het feit dat ik het marketing beleid van Delta Lloyd Zorgverzekeringen ‘Zorggaranties’ heb geformuleerd. Met dit beleid beloofde Delta Lloyd aan verzekerden dat ze in geval van ziekte niet op een maandenlange wachtlijst geplaatst zouden worden maar in een paar weken behandeld zouden worden. Delta Lloyd was de eerste verzekeraar die een dergelijke propositie in de markt zette. Tegenwoordig hebben vrijwel alle verzekeraars het overgenomen en is het zelfs de norm in de markt geworden.

Gedurende mijn carrière begon ik steeds vaker te ontdekken dat belangrijke ontwikkelingen plaatsvonden in de economie die onze samenleving en organisaties fundamenteel zou doen veranderen, zoals de vergrijzing en de vastgoedbubbel in de VS.  Binnen de organisaties waar ik werkzaam ben geweest was hier weinig aandacht voor. Ik voelde de verantwoordelijkheid om andere organisaties en ondernemers te helpen met deze veranderingen om te gaan. Tevens was ik ervan overtuigd dat deze enorme veranderingen ook grote kansen met zich meebrengen.

Ik ben begin 2008 ondernemer geworden. Net toen ik de opstartfase voorbij was ging in september 2008 Lehman Brothers failliet, en stortte de wereldeconomie in.  Bedrijven trapten massaal op de rem en het vinden van werk was bijna een onmogelijke opgave. In deze periode heb ik veel slapeloze nachten gehad, en velen met mij denk ik, en moest ik “vechten” om te overleven.

Ik heb mezelf tevens de vraag gesteld hoe de op vier na grootste financiële instelling ter wereld, die de depressie uit de jaren dertig heeft overleefd, failliet kon gaan. Ik heb jarenlang uitgebreid economisch onderzoek gedaan en kwam tot de schokkende ontdekking dat we afstevenen op een nieuwe crisis zoals we sinds de jaren dertig niet meer hebben gezien. Het faillissement van Lehman Brothers was slechts het begin van een nieuwe economische periode. Uit mijn onderzoek bleek dat deze macro-economische ontwikkelingen versneld samenkomen met de economische gevolgen van de vergrijzing  en de samenleving  grondig zal veranderen.

Omdat ik bij diverse ondernemers veel pijn heb gezien heeft dit mijn missie en passie juist versterkt om zoveel mogelijk ondernemers en organisaties te helpen met al deze veranderingen om te gaan.

Ik heb hiervoor een Plan ontwikkeld waarmee ik ondernemers en directeuren kan helpen om al deze veranderingen in hun voordeel te gebruiken.