Griekenland de dominosteen die Europa doet omvallen


De Griekse economie verslechtert steeds verder. 1,35 miljoen mensen zijn inmiddels werkeloos en nog meer hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.

De zware bezuinigingen hebben de economische situatie in Griekenland alleen maar erger gemaakt omdat wat besteding is voor de één, inkomen is voor de ander. Als de bestedingen dalen als gevolg van de sterke bezuinigingen daalt dus het inkomen. Het probleem is echter dat het inkomen sneller daalt dan de schulden, waardoor de schuldenratio verder verslechtert en vervolgens nog meer moet worden bezuinigd. Het is “wishful thinking” te denken dat Griekenland ooit uit deze vicieuze cirkel zal komen.

Er komt een moment dat Griekenland zal moeten defaulten op z’n leningen en dit moment komt steeds dichterbij.  Omdat de Europese monetaire unie als een lappendeken aan elkaar verbonden is, zal dit gevolgen hebben voor de gehele Unie. Het defaulten van Griekenland zal een domino-effect teweegbrengen die de ECB niet zal kunnen tegenhouden.  Wat politici schijnbaar niet begrijpen is dat de alle landen in de EU hetzelfde probleem hebben, namelijk een schuldenlast die onhoudbaar is. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel

Politici (en monetaire autoriteiten) geven zichzelf een brevet van onvermogen en demonstreren dat ze werkelijk geen benul hebben hoe de economische motor werkt.

Voor degene die denken dat wij in Nederland (lees: Noord-Europa) hier geen last van zullen hebben, think again. Ook wij hebben een onhoudbare schuldenlast. Tel hier de verplichtingen vanuit de sociale zekerheid, staatsgaranties en vergrijzing bij op en de conclusie is duidelijk.

Het wordt tijd dat politici en monetaire autoriteiten dit beleid staken en Griekenland serieus helpen want dit is niet alleen beter voor de Grieken maar ook voor ons.

Ik heb niet de illusie dat politici ooit zullen toegeven dat ze een verkeerd beleid voeren, daarom adviseer ik een ieder om z’n zaken goed voor te regelen. Ik adviseer mijn relaties en cliënten de juiste Business Building Strategie te voeren en zich alvast voor te bereiden op de economische storm.  Deze periode biedt letterlijk once in a life time opportunities als je maar weet wat te doen.

Als je mijn Blogs en Newsletter nog niet direct ontvangt, ga naar:  http://www.esaresearchconsultancy.com/  en op de home page kan je je opgeven.