Bokswedstrijd Rutte vs Schultz in DAVOS


Tijdens de Economic Forum in Davos gaf Rutte zijn visie op de toekomst van Europa, namelijk minder Europa. Martin Schultz (Duitser en voormalig voorzitter van het Europees Parlement)  moest lang nadenken en op zijn tong bijten om niet uit z’n dak te gaan. Ik heb de link onderaan geplaats voor degenen die geïnteresseerd zijn.  Overigens, ik ben niet naïef en realiseer me dat het voor een belangrijk deel verkiezingsretoriek is van Rutte  – maar desalniettemin… de houding van Duitsland komt niet uit de lucht vallen.

Ik zal mijn visie geven waarom Schultz zich zo hard maakt voor nog meer Europa.

Allereerst wil ik beginnen door te zeggen dat Helmut Kohl wist dat het huidige Europa tot een grote crisis zou leiden en dat het gebruikt moet worden om tot een federale Europa te komen. Dus nog meer van wat niet werkt.

De echte reden waarom Duitsland een federale Europa wilt is om hun Audi’s,  BMW’s en machinerie zonder valuta risico’s aan de rest van Europa te verkopen. Dit is uiteraard goed voor de Duitse fabrikanten maar als politici verder zouden kijken dan hun neus lang is, dan zouden ze zien dat hierdoor een  grote onevenwichtigheid ontstaat in de Europese economie.  Ik zal dit beknopt uitleggen.

Simpel gezegd, als Duitsland zijn producten exporteert, laat ik zeggen naar Griekenland, dan gaat  geld naar Duitsland en goederen naar Griekenland. M.a.w. de kapitaalstromen gaan van zuid naar noord  waardoor een geldoverschot in Duitsland ontstaat en tekort in Griekenland.

In de oude situatie (voor de Euro) werden deze onevenwichtigheden gecompenseerd door de verschillende valuta’s (en ook rente’s, maar daar ga ik nu even niet op in). De koers van de Deutsche Mark zou oplopen en de koers van de Griekse Drachme zou dalen. Dit was een “natuurlijke” rem op de import door Griekenland  omdat de Duitse producten duurder zouden worden voor de Grieken.

Duitse fabrikanten vinden het natuurlijk niet leuk dat ze minder goederen kunnen produceren en verkopen en dus is er besloten om dit probleem op te lossen door een Europese Unie met één munt, de Euro. Een munt die overigens een fundamentele ontwerpfout kent waardoor het sowieso niet houdbaar is, maar dat even terzijde.

In de huidige situatie, kunnen de Grieken blijven kopen totdat ze geen geld meer hebben, maar ook dat is geen probleem. De ECB  leent ze het wel  (lees: N-Europese bevolking ) tegen een “leuke” rente.  Deze trein komt tot stilstand als blijkt dat de  Grieken hun lening helemaal niet terug kunnen betalen.  Maar om het systeem overeind te houden wordt er nog meer geleend, terwijl iedereen weet dat het niet terugbetaald kan worden.  Politici zullen nooit toegeven dat ze een ENORME  FOUT hebben gemaakt en zullen net zolang doorgaan totdat het systeem instort en ons allemaal meeneemt in z’n val. Door deze constructie zijn wij NU verbonden aan het lot van de Grieken.  Immers wij hebben ons spaargeld geleend en zijn het kwijt.  NIET aan de Grieken zoals iedereen denkt, maar aan de Duitse fabrikanten. Vergeet niet het geld is van Zuid naar Noord gegaan!!!!!!!!

Ik gebruik in dit voorbeeld Duitsland en Griekenland  bewust omdat het 2 extremen zijn. Maar het gaat uiteraard over Europa als geheel. De verhouding tussen Duitsland en Griekenland is juist verslechtert door de EU i.p.v. verbetert.  Het beleid van de EU polariseert juist in plaats dat het ons dichterbij elkaar brengt. Helaas is dit wereldwijd een probleem. Dus het argument van Schultz in het interview is ondoordacht en FOUT!

Zelfs Draghi begint nu voor het eerst te opperen dat de EU weleens uit elkaar zou kunnen vallen. Dan zal de “shit” echt pas de fan raken.

Mijn trouwe lezers weten dat ik al jaren waarschuw voor een langdurige economische winter omdat politici niet weten hoe een economie  werkt en laat staan kunnen managen.  Ik heb speciaal voor directeuren en business owners  een TOOLKIT ontwikkeld “How to Build a Recession-Proof Business”  om hun bedrijf niet alleen te beschermen tegen alle huidige en toekomstige economische stormen maar zelfs explosief te groeien door gebruik te maken van onze beproefde Business Building Strategieën.

Als je geïnteresseerd bent kan je meer hierover lezen op: https://go.esaresearchconsultancy.com/build-recession-proof-business-and-grow

P.S. dit is de eerste keer dat ik video marketing gebruik, moet nog groeien hierin. Hoop dat de boodschap overkomt.

Hieronder de link van Rutte in Davos:

https://www.youtube.com/watch?v=5n1HkuYpIC0

Als je deze blog iets heeft bijgedragen aan je kennis, dan zou ik het op prijs stellen als je me liked.