Bloedbad op obligatiemarkt – grootste sell-of ooit!


Mijn trouwe lezers weten dat ik al geruime tijd waarschuw voor een grote crisis en dat we afsteven op een economische depressie omdat de obligatiemarkt (langetermijnschuldmarkt) aan het corrigeren is en niet zoals we gewend zijn uit de afgelopen decennia de kortetermijnschuldmarkt.  Voor degenen die mijn boek “De crisis is je kans” hebben gelezen begrijpen waarom, en dat dit pas het begin is. Vergeet niet dat de obligatiemarkt verreweg de grootste financiële markt ter wereld is. Voor de beeldvorming, het is tien keer groter dan de aandelenmarkt en als zo’n grote markt corrigeert dan spreken we niet meer van een recessie maar depressie.

Januari was de slechtste maand ooit.In de onderstaande link kan je het artikel lezen. http://www.zerohedge.com/news/2017-02-01/european-bond-bloodbath-worst-january-record-exposes-political-panic-across-eu

Bond market Januari slechtste maand ooit

Het artikel stelt dat dit met name komt vanwege de angst, dat bij de komende verkiezingen in Duitsland en Frankrijk de EU uit elkaar valt. Dit is niet de fundamentele oorzaak, alhoewel het wel de correctie van de obligatiemarkt versnelt. De fundamentele oorzaak is dat overheden zoveel schuld hebben opgebouwd dat het steeds zichtbaarder wordt dat het nooit of te nimmer terugbetaald kan worden.

Wat bijna niemand weet is dat op  Roemenië na, in 1980, nog nooit een Europees land is geweest die zijn schulden heeft terugbetaald. Het beleid is altijd geweest, lenen om oude schulden af te betalen totdat beleggers niet meer willen lenen en dat is het punt waarop het financieel stelsel instort met alle gevolgen van dien. Dit zal ook tot gevolg hebben dat de Euro instort. Onze Euro is het zwakste jongentje uit de klas omdat de ECB bij het ontwerp van de Euro een fundamentele ontwerpfout heeft gemaakt waardoor het sowieso al een onhoudbare valuta was.

Bijna alle expert zeggen dat de US Dollar zal instorten maar zij begrijpen niet hoe de economie écht werkt. Ik spreek o.a. met vermogensbeheerders, banken, investeerders maar ze hebben werkelijk geen kaas gegeten van wat er allemaal gebeurt. Ze zijn blijven hangen in de oude wereld en begrijpen niet hoe de “nieuwe” wereld werkt.

Wees voorbereid en laat je niet verassen, dit is pas het begin. Vergeet niet dat iedere verandering winnaars en verliezers kent. Zorg ervoor dat je bij de winnaars hoort.

Ik blijf de economie voor je analyseren en hou je op de hoogte. Als je mijn Blogs en Newsletter nog niet direct ontvangt, ga naar:  http://www.esaresearchconsultancy.com/  en op de home page kan je je opgeven.